Abubakari leest… De Moord op Commendatore Deel 1: Een Idea Verschijnt

Afbeeldingsresultaat voor idea verschijnt
Ik vond dit niet bepaald Murakami’s sterkste boek. Komt misschien ook omdat dit alweer een boek is over een eenzame man die veel nadenkt. Er wordt veel beschreven en er gebeurt (mij te) weinig in de dik 500 pagina’s die het boek telt. Met name de eerste 100 pagina’s vond ik te veel naar mijn mening saaie stukken bevatten.

Een slecht boek vind ik het ook niet, dat wordt voorkomen door de typische Murakami geschiedenissen van zijn personages en de weirde gebeurtenissen die voor enig mysterie zorgen. Maar toch, ik las dit allemaal al vaker, beter en boeiender van Murakami. Wat dat betreft blij dat het in twee delen uitgegeven wordt, want dit in één ruk van 1.000 pagina’s was mij te veel geweest. Dus ben ik blij met de adempauze, te veel ‘dull moments’ wat mij betreft en daar had ik bij de 1q84 trilogie (die ik wel in één ruk las) of bij de Opwindvogelkronieken en Kafka op het Strand (ook aardige dikkerds) nooit last van.

Nav de Opwindvogelkronieken schreef ik ooit:

Twee zussen die paranormale gaven hebben, een ouwe soldaat die vertelt over de horror van de oorlog in Manstjoekwo en daar een spion levend gevild ziet worden, in een put terecht komt en daar uit gered wordt door een andere soldaat met een paranormale gave. Later komt de oude man terug met een verhaal over zijn verblijf in een Russisch strafkamp. De mensonterende bikkelharde strijd om te blijven leven en een toevallige ontmoeting vormen de rode lijn in dat verhaal.
Murakami heeft een fascinatie voor de oorlog waar Japan halverwege de vorige eeuw in verzeild was geraakt, zou op zich wel wat zijn als hij daar eens een heel boek over zou schrijven, historische roman meets surrealisme, lijkt mij een mooie Murakami roman op te leveren.

Dat is waar ik vaak naar verlangde tijdens het lezen van Een Idea Verschijnt.

Ik vond de avonturen van de naamloze hoofdpersoon in dit boek wat teveel van hetzelfde, ik weet dat dat soort types de lievelingspersonages van Murakami zijn, maar het verveelde me deze keer bij vlagen zelfs een beetje. Ik had liever weer eens iets totaal anders gelezen dan weer een nadenkende eenzame man die klassieke muziek luistert, mijmert en iets weirds tegenkomt.
Ik ben blij dat ik nu niet halverwege het boek ben, maar dat het boek uit is en dat ik eerst wat anders kan gaan lezen. Zien we straks wel wanneer ik deel 2 ga lezen, ik kan niet zeggen dat ik niet kan wachten. Helaas…

Over abubakaridevries

Misantropisch regenwoudbewoner
Dit bericht werd geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink .

Een reactie op Abubakari leest… De Moord op Commendatore Deel 1: Een Idea Verschijnt

  1. Pingback: Abubakari leest… De Moord op Commendatore Deel 2: Metaforen verschuiven | Abubakari de Vries' Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.