Abu leest en is enthousiast! De Ontembaren – Guillermo Arriaga

Ja, laten we enthousiast zijn, zeker als het over een dik geweldig boek gaat. 825 pagina’s, dat noem ik dik.

Wow. Wat een geweldig boek!

De hoofdmoot wordt gevormd door het verhaal over Juan Guillermo, een jongen in Mexico Stad. Hij verliest zijn zeer ondernemende broer, daarna zijn ouders en dan zijn oma en is in no time verweesd.
Waarom stierf zijn broer? Dat is al vlot duidelijk, het hoe en het waarom en wat Juan Guillermo daarna doet wordt vertelt in een verhaal wat heen en weer springt in de tijd.

Maar behalve het verhaal van Juan Guillermo is het ook het verhaal van heel veel kleurrijke personages, van de vrienden van zijn broer, van de vrienden van Juan Guillermo, van hun vijanden, een groepje buitengewoon gewelddadige geloofsfanaten, van de vriendin van Juan Guillermo, van de wolf die Juan Guillermo probeert te temmen, van zijn hond, van de corruptie van de politie en de katholieke kerk, de strijd op de dure kostschool waar de broers en Carlos en Juan Guillermo terecht komen, ondanks hun afkomst, maar door de opofferingen die hun vader zich daarvoor getroost heeft, waar the Beatles verplicht geweldig gevonden moeten worden, maar waar de broers liever Hendrix horen hetgeen maar één van de vele voorvallen op school is.

Dat alles en nog veel veel meer gesitueerd in het Mexico City van de late 60’en de vroege 70’s . Waar de jongens leven op de daken van de huizenblokken waar ze wonen en buitengewoon veel beleven en meemaken.
Dat maakt dit al een bijzonder rijk boek vol sex drugs geweld en rock ‘roll.

Maar dan is er nog de zijlijn in het verhaal. Over de inuit die jaagt op een wolf. Het duurt even voordat hij zijn intrede doet in het boek en het neemt in het begin vaak ook maar enkele pagina’s in beslag. Het ontwikkelt zich tot een zeer verrassend zijverhaal en uiteindelijk komen aan het eind van het boek de verhalen samen.

Dan zijn er nog de intermezzo’s, vaak beslaan ze een pagina en soms komen ze in het verhaal terug. Bijvoorbeeld over hoe primitieve volkeren met de dood omgaan, of anekdotes uit de geschiedenis, bijvoorbeeld over de man die op ontdekkingsreis ging naar Afrika en daar dikke boeken over schreef (Richard Burton 1821-1890), ondanks dat zijn preutse vrouw hele delen verbrandde omdat ze het pervers vond, want haar man bleek ontdekkingsreiziger in heel brede zin van het woord. 😀
En meer van zulke intermezzo’s. Mooie toevoegingen.

Daar moet je je niet heel veel van voorstellen, het is best mooi, maar ook weer niet heel bijzonder. Maar dat is de rest van het boek wel. In een stuk of 80 hoofdstukken van 10-15 pagina’s, een dik boek, maar wel een rijk boek. Eén van de beste en zo niet het beste boek wat ik las dit jaar en sowieso een boek wat hoog scoort op mijn lijstje favorieten. Ik geef niet vaak 5 sterren, maar dit boek van Guillermo Arriaga is voor mij een vijf sterrenboek!

In de VPRO nieuwsbrief zat een onderdeel met zomerboekentips (hier: zitten nog wel meer boeken tussen die ik wil lezen en altijd mooi, zo’n boekentiplijst) na wat doorklikken kwam ik bij een andere lijst met tips uit begin dit jaar en daar stond de Ontembaren dus tussen. En toen ik las dat Arriaga de scenarioschrijver van door mij hooggewaardeerde films als Amores Perros, Babel en 21 grams is zat ik al op de fiets om het boek stante pede uit de biep te halen en te gaan lezen. En soms blijkt een voorgevoel (dit is een boek voor mij!) dus volledig uit te komen.

Over abubakaridevries

Misantropisch regenwoudbewoner
Dit bericht werd geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.