R.I.P. Alexander Münninghof

Precies 5 jaar geleden schreef ik over De Stamhouder, een boek geschreven door Alexander Münninghof. Gister werd bekend gemaakt dat hij is overleden.

Abubakari leest De Stamhouder – Alexander Münninghoff

Alexander Münninghoff is jaren correspondent in Rusland geweest. Daarvan kende ik zijn naam. Maar na het lezen van de Stamhouder is hij voor mij voortaan niet meer “onze correspondent in Rusland” maar een geweldig schrijver.
Want de Stamhouder is een buitengewoon boek. En het is ook nog eens waargebeurd. Alexander Münninghoff beschrijft in een verhaal wat geen moment inkakt de levens van  twee bijzondere heerschappen. Zijn statige trotse Opa en de tragische bij vlagen ronduit idiote levensloop van zijn vader.
En in hun schaduw komen nog veel meer wonderlijke types voorbij.

Opa & een jonge Alexander

Opa Joan is een stinkend rijke zakenman, een slimme doch uiterst dwingende manipulator die zijn enorme netwerk gebruikt om er voor te zorgen dat alles loopt zoals hij dat in zijn hoofd heeft. Er wordt van alles bekonkeld, zo ook tijdens de tweede wereldoorlog. Opa heeft zijn rijkdom te danken aan een in Letland opgebouwd imperium, maar hij moet in 1939 alles achterlaten om te vluchten voor de communisten die het onafhankelijke Letland bij Rusland inlijven en niet mals zijn voor kapitalisten. In Nederland bouwt “De Oude Heer” met gebruikmaking van zijn imposante netwerk zijn imperium weer op. Hij maakt gebruik van en verdient goed aan de Duitsers, maar hij gebruikt ondertussen zijn Duitse netwerk ook om de geallieerden van informatie over de Duitsers te voorzien.

Frans Münninghoff (de vader van Alexander) is een knappe mooiprater, maar ook een tragische persoonlijkheid die zich uiteindelijk onmogelijk maakt door een combinatie van oorlogstrauma, drankzucht en egoïsme. Als het gezin nog in Letland woont moet Frans van zijn vader naar Nederland om Hollandser te worden. Het is het begin van de verwijdering tussen Vader Joan en zoon Frans.
Die verwijdering wordt nog groter als Frans in dienst treedt bij de Waffen SS. Tot grote schaamte van zijn vader, die aan de andere kant zijn zoon gebruikt om bij de Duitse bezetter dingen voor elkaar te krijgen zodat hij ook in de oorlog in weelde kan blijven leven en de zaken goed blijven gaan.

Frans vecht tegen de Russen omdat hij zich meer Duitser dan Nederlander of Rus voelt en omdat de Rus hem uit zijn geliefde Letland verjaagd heeft. Hij blijft tot 1944 bij de Waffen SS. Tijdens de oorlog wordt Alexander geboren. Maar de diepe liefde tussen Frans en Alexanders moeder Wera is na de oorlog bekoeld.
Na de oorlog ontloopt Frans eerst nog een berechting, maar uiteindelijk wordt hij toch opgepakt. Dan is er zoals altijd weer zijn vader met zijn connecties. Niet omdat hij zo van zijn zoon houdt, nee, omdat zijn imago als zakenman in gevaar komt. Het tekent de belangen van ‘de Oude Heer’. Zaken gaan voor alles.

Daarna volgen dan de ontwikkelingen na de oorlog, ook twee hoofdstukken op zich.
Waarin Vader Münninghoff Alexanders moeder niet alleen volledig in de steek laat, maar ook nog eens flink in de stront laat zakken en haar haar zoon (om wie hij eigenlijk nauwelijks iets geeft maar op wie Opa zijn zinnen heeft gezet omdat hij ‘de Stamhouder’ is en die op een kwade dag ontvoerd wordt zodat Opa krijgt wat hij wil) afneemt. Een diep tragisch verhaal. Het tekent het leven van Alexander Münninghoff. Een eenzame jongen met een vader die alleen met zichzelf en zijn amoureuze avontuurtjes, drank en geld bezig is en zonder zijn moeder die in een Duitse achterbuurt verpieterd en door de rijke Opa monddood is gemaakt.

Er gebeurt 330 paginas lang van alles. Het verhaal dendert maar door, Münninghoff komt met een uiterst bizar volledig waargebeurd familie epos vol dramatiek, wonderlijke figuren, charlatans, niets ontziende geldbeluste manipulators, getraumatiseerde oud SS’ers, vrouwen die regelmatig zuchten onder de rare grillen van hun echtgenoten, zakenpartners, oplichters en andere slechteriken. Het levert bovendien een prachtig tijdsbeeld van de periode rond de tweede wereldoorlog op en dat alles met een vleugje humor en veel vaart.
Geweldig boek, jammer dat het alweer uit is.

Over abubakaridevries

Misantropisch regenwoudbewoner
Dit bericht werd geplaatst in Abubakari de Vries vertelt & fantaseert & schrijft. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.