The Life & Times of Abubakari Nwankwo Jari Rembo Rembo Jello Gerrit Dekzeil de Vries

Zwetser, fantast, Ajacied, Punker, vader, Dead Kennedys fan, gestopte roker, Spits fan, Vera concerten bezoeker, voorzitter van de stichting “Play Jay every Day”, oprichter van de Satékroketten Lekker & Gezond Competitie, voormalig astronaut, 45 jaar, absurde verhalenverteller, Satékroket eter van het Jaar 2008 & 2009 & 2011 en amateurvoetbal liefhebber.

Een paar dagen voor ik 40 werd stond in de weekendbijlage van de Chinese krant Szechuan Post het volgende portret over mij. Geschreven door Chen la Ling van mijn favoriete Chinese Babi Pangang restaurant de Tulp.

Abubakari Nwankwo Jari Rembo Rembo Jello Gerrit Dekzeil de Vries, de Man met de negen levens

Als je Abubakari de Vries zegt zeg je Satékroketten Lekker & Gezond Eredivisie Competitie. Ook hier in China. De Szechuan Post ging op zoek naar het levensverhaal van deze mysterieuze gangmaker, roerganger en roerbakker bovendien. Op zijn geboorte acte staat dat hij geboren werd op 18 januari 1969 te Dockum. Maar als wij gaan spitten in zijn levensgeschiedenis komen wij verrassende feiten aan de weet.

De Jazz Years (1938-1952)
Zo blijkt Abubakari in 1944 al deel uit te maken van verschillende Jazz combos. Hij verlaat Nederland in 1938 op 12 jarige leeftijd, zwemt het kanaal over en pakt vanaf Engeland de boot richting the United States. Hij heeft kind noch kraai en overleeft door in de bars piano te spelen. Daar wordt hij ontdekt door Jazz promoter Bill “Big Leg Emma” Bukowski. Hij speelt in de Big Band van Dizzy Gillespie, later ook met Charlie “Bird” Parker en met de nog jonge Miles Davis en staat in die tijd aan de wieg van de geboorte van stijlen als Bebop en Hard Jazz. Hij is dan naar verluid 16 jaar en staat in de hele USA bekend als een zeer begaafd piano virtuoos. Daarnaast bespeelt hij de trompet, saxofoon, drums, triangel, bas, orgel, gitaar, cornet, tuba, trombone,blokfluit en cola blikjes.

Afbeelding
Abubakari in 1944

Hij raakt in die tijd zwaar verslaafd aan de heroïne en ziet zich genoodzaakt de jazz wereld gedag te zeggen. ” Abu the Freeze en ik waren de beste vrienden, maar we maakten elkaar kapot met ons obsessieve drug gebruik. Met pijn in ons hart hebben we afscheid genomen, maar het is beter zo” liet Charlie Parker destijds weten.
Sommige bronnen beweren dat Abu in 1951 overleden is aan een overdosis, maar dat blijkt niet waar. “Abu had a very big Mouth and made a lot of enemies in his drug & alcohol raged furies. It was way better for him to start again somewhere else. A new carreer where nobody knew him” aldus Miles Davis in die tijd.

 

Werom nei Mem, werom nei Fryslan (Terug naar moeder, terug naar Friesland)1951/52 en Lente/zomer 1995
Abu zwemt terug naar Nederland en afgekickt en wel meldt Abu zich bij sc Heerenveen om daar een voetbalcarriëre op te starten. Hij debuteert thuis tegen Ajax en valt in bij een 1-5 achterstand. Hij schopt er 5 in, waardoor Heerenveen nog met 6-5 wint. Een wedstrijd die nog steeds legendarisch is in Friesland. Jaren later wordt er zelfs een Theaterstuk opgevoert in het stadion van SC Heerenveen “Abu, Het Theater en Voetbal spektakel”. In eerste instantie verleend de Vries alle medewerking, maar als hij de grove typfout op de al gedrukte posters ziet

1333537902k
Abe…. Het moest natuurlijk Abu zijn.

vertrekt hij kwaad en zegt niks meer met “die prutsers die niet eens een naam van 3 letters zonder fouten kunnen spellen” te maken te willen hebben. Hij doet alles om de productie te dwarsbomen, de donkere kant van Abubakari de Vries, “een erg rancuneuze en soms ronduit agressieve dwarsbongel” noemt artistiek directeur Jos Thie hem. Thie denkt niet graag terug aan de periode dat Abu op de repetities aanwezig was. “Een onmogelijk karakter en wij waren blij dat we van hem af waren. Met zijn belachelijke eisen. Hapklare-en dus niet te hete- Satékroketten moesten op elk moment van de dag voor hem klaar liggen. En wee je gebeente als zo’n kroket dan toch te heet was. Dan ging hij volledig over de rooie, geen land mee te bezeilen. Hij begon dan te schreeuwen, te vloeken en sloeg en schopte verder naar alles wat bewoog.
Maar als de satékroket precies de goede temperatuur had, och heden, dan kon je alle kanten met hem op en zag je zijn andere kant. Een innemende sympathieke vriendelijke vrolijkerd, aardig tegen kinderen, alle vrouwen waren gek op hem, hij speelde piano voor ons, vertelde prachtige verhalen, deelde zijn geld aan ons uit, verwekte prachtige kinderen bij iedereen die maar een kind wilde (en wie wilde dat niet ?). De vrouwen kwamen van heinde en verre voor Abu, vergis je niet. Dan was Abu echt fantastisch gezelschap. Maar alleen als de satékroketten precies goed waren en dat waren ze vaak zat niet”.

1952-1965 /1968-1973/1986-1988/1993-1996, de Ajax jaren
Maar terug naar de 50’s. Abu scoorde 5 keer tegen Ajax en wilde vervolgens koste wat kost naar Amsterdam om daar bij Ajax te voetballen. Hij had daar ook nog een bastaard zoon zitten. Zijn oud ploeggenoot Bep van Mokum herinnert het zich nog best. Of eigenlijk niet zo best, want de heer van Mokum zag tamelijk blauw van de cognac, maar daar gaat het nu niet om. “Abu had het altijd over zijn zoontje, Jopie heette het joch. Jopie woonde bij zijn inmiddels met een andere man getrouwde moeder in Betondorp.Toen Jopie een jaar of 10 was hep Abu zich intensief met hem bemoeit. Abu en Jopie waren dag in dag uit in de Meer samen aan het voetballen. Is later nog een enorm goeie voetbaler geworden, Jopie. Hep ook nog bij Ajax gespeeld. Je zag in alles dat het er één van Abu was. Alles buitenkantje voet, dacht altijd minimaal drie zetten vooruit en vooral ook die lobjes en stiffies, helemaal Abubakari de Vries. Ik heb het er ooit met Dennis Bergkamp over gehad en die zei ook dat hij het Stiffie geleerd had van Ome Abubakari. Die heeft zich in verschillende fases intensief met de training bij Ajax bemoeit. Maar altijd was er wel weer een reden waardoor Abubakari de kuierlatten nam. Een beste jongen, maar alles moet zoals hij het bedacht heeft. Zo niet, dan is de vogel gevlogen. Een genie, een voetbalprofessor. Vanaf eind jaren 60 hep hij een jaar of 5 bij Ajax de individuele trainingen gedaan. In mei 1973 is hij gestopt. Pas in in 1986 is hij weer terug gekeerd. Aanvankelijk met Jopie, zijn zoon, maar toen die naar Spanje ging is Abubakari mee naar Spanje gegaan en werkte hij bij Barcelona”. Maar

Ajax hep niet veel aan Abu gehad in die tijd(de 50’er jaren -red.). Een zeer opvliegend karakter had hij, waardoor hij meer geschorst was dan dat hij speelgerechtigd was. Nadat een scheidsrechter de euvele moed had een doelpunt van Abu af te keuren is hij die scheidsrechter drie weken overal gevolgd, de arme man onderwijl toe bijtend “Dusss, jij denkt dat jij een doelpunt af kan keuren, daar ga je spijt van krijgen broer”. Wegens stalking is Abu toen voor 10 jaar geschorst. Hij is tot op de dag van vandaag nog steeds de enige die ooit geschorst is wegens het 3 weken stalken van een scheidsrechter.Overigens stond Abu gewoon 10 meter buitenspel toen hij scoorde”. Aldus de heer van Mokum.

10 jaar geschorst
Abu vertrekt dan weer naar de USA waar hij een man ontmoet die Otis Redding heet. Abu speelt trompet in zijn begeleidingsband en heeft de tijd van zijn leven.

Later zou Abu verklaren dat Otis Redding de beste vriend was die hij ooit gehad heeft.

Helemaal vooraan Otis Redding,op de achtergrond -met bril- Abubakari the Freeze.
Maar ook dit verhaal kent weer geen happy ending.
Afbeelding
Otis heeft succes en heeft een vliegtuigje gekocht om de reistijd tijdens het touren in te korten. Op 7 december schrijft Abu “Sittin’ on the Dockumer Ee” voor Otis, het zal Otis’ grootste hit worden. Posthuum, want op 10 december crasht het vliegtuigje met Otis en zijn band. Slechts één overlevende. De man met de negen levens, Abubakari the Freeze. Hij heeft er tot op de dag van vandaag niet over willen praten. Het is één van de grootste littekens op de soul van Abu. In een interview met Melody Maker vertelde hij ooit dat Otis en Abu meer dan vrienden waren. “We were Soul Brothers”.

Daarna sluit Abu zich aan bij Frank Zappa and the Mothers of Invention. Als hij zich on stage verslikt in een kroket is dat het einde van zijn carriëre bij Zappa. Abu dondert, zich verslikkend, van het podium en breekt zijn beide benen. “You can’t do that on stage anymore” zegt Zappa, waarop Abu the Mothers verlaat.

De 70’s
Als Abu hersteld is vertrekt hij in 1968 weer naar Nederland om bij zijn grote liefde Ajax individuele training te geven. Na een ruzie met Jaap van Praag, die volgens Abu opeens terug komt op de satékrokettendeal en niet van plan is het contract na te komen, vertrekt Abu in 1973 weer naar the States. Volgens van Praag is Abu er niet de man naar te lang op dezelfde plek te blijven en was dat de reden dat Abu een breuk forceerde. Hij ging naar New York en ontmoette daar vier broers. Joey, Deedee, Johnny en Tommy. The Ramones, zoals ze genoemd werden. Toen Tommy het voor gezien hield drumde Abubakari op de volgende drie Ramones platen. Hij werd echter het land uitgezet toen bleek dat zijn kroketten gevuld waren met een mengsel van saté en wiet. Abu vertrok naar London en zette daar zijn pionierswerk voort. Hij kreeg een ongelukje, kwam onder stroom te staan en een dag later was het punkkapsel geboren. Geen cent te makken hield Abu zijn kleren met veiligheidsspelden bij elkaar, het werd een trend. Abu heeft er echter nooit een cent van gezien. Maar daar ging het de charismatische Fries ook niet om.

1976-1986
Wat hij van 1976 tot 1986 heeft gedaan weet niemand, maar naar het schijnt heeft hij tien jaar in een 1,90 lang krokant gepaneerd laagje geleefd en is hij in een mix van water, tarwemeel, paneermeel (tarwebloem, zout, gist, curcumapoeder, kleurstof: E100), 7,69% gekookt rundvlees, palmvet, 5,18 geroosterde pinda’s, suikers, slagroom, kruiden & specerijen, zout, gelatine, smaakversterker: E621, uien, lupinemeel, stabilisatoren: E466, E451, E452, plantaardige oliën en vetten, groenten, plantaardig eiwithydrolysaat, aroma’s, tarwezetmeel, 0,04% rode peper, dextrose, verdikkingsmiddelen: E421, E412, vleesextract, emulgator: E471, gistextract, antioxidanten: E330, E300, conserveermiddelen: E260, E210, gefermenteerde rijst, aardappelzetmeel, antiklontermiddel: E341, gedroogde groenten en specerijextracten terug geëvolueerd tot hij weer 18 jaar was. Hij is bij Ajax (anderhalf seizoen) en bij Barcelona FC (1988-1993) gaan werken en daarna weer terug gekeerd bij Ajax wat op dat moment door het staaf incident op sterven na dood was. Hij blies Ajax nieuw leven in en won in die periode alles wat er maar te winnen viel. Achter de schermen gebleven en geen behoefte meer aan schijnwerpers, maar door de spelers in elk interview geroemd als de man achter de Ajax successen. Vergeet Louis van Gaal, het was de Vries die ons naar de trofeeën leidde. Dat werd extra duidelijk toen van Gaal gebrouilleerd raakte met de Vries en zonder de hulp van Abu het WK 2002 moest halen.

de Balle en de tubes, de 90’s
Na de periode als individueel trainer bij Ajax (van 1993-1996) heeft hij de voetballerij toedeledoki gezegd en is een fabriek begonnen waar Zaanse Tandpasta gemaakt werd. Een mix van tandpasta en Zaanse Mayonaise. Het wordt het zoveelste doorslaande succes in het leven van Abubakari de Vries. Op dat moment nog onwetend van de volgende catastrofe in zijn leven. Hij haalt al zijn geld van de bank en begint project “Space Kroket”.

Abu in en out of Space
In 2003 bouwt Abubakari zijn eigen Space Shuttle, op 1 februari gaat hij op weg naar de maan omdat het gerucht gaat dat je daar zo lekker satékroketten kunt eten.

De Space Shuttle stort neer, maar Abu heeft geluk. Hij springt net op tijd uit de Shuttle, valt in zee en heeft daardoor slechts een paar kleine brandwondjes. Hij zwemt naar de kant en spreekt de legendarische woorden ” Can i get some Sateehcrocats around here or what’s the Story ?”
Hij blijkt echter totaal van slag door het verongelukken van de rest van de crew, drie cavia’s een Fox Terriër en een afgekeurde timmerman. Hij wordt opgenomen in een psychiatrisch hospitaal, murmelend over kroketten, soms vanuit het niets scheldend en vloekend, soms maanden zwijgend en slapeloos door de gangen van het ziekenhuis zwervend. Tot 31 augustus 2008. Hij doorbreekt tot de niet geringe verbazing van zijn behandelend artsen zijn lethargie en komt met iets geheel nieuws.

De Satékroketten Lekker & Gezond Competitie
Een voetbalcompetitie waarin terug gegaan wordt naar de basis. Spektakel en veel doelpunten. De Satékroketten Lekker & Gezond Competitie is geboren.

Het nieuwste hoofdstuk in het succesverhaal van Abubakari Nwankwo Jari Rembo Rembo Jello Gerrit Dekzeil de Vries, de Man met de negen levens.

Is he Black or is he White ?
Rest ons nog het mysterie rond de huidskleur van Abubakari. Naar eigen zeggen is Abu afkomstig uit een stam van aan de Kameleon verwante Indianen. Soms donkerbruin getint, dan weer bleek of blank, maar ook opvallend vaak wit met een rode baan.
In lengte variërend van 1,89 tot 2,75 meter. Hij kan een week onder water blijven en springt uit stand 5,55 meter. Of hij kan vliegen is een onopgehelderd mysterie. Maar iemand die een vliegramp en een neerstortende Space Shuttle overleeft heeft moet bijzondere krachten hebben.

Zoals Abubakari de Vries sowieso een bijzondere man is. Volgende week zondag hoopt hij 40 jaar te mogen worden. Alhoewel hij zondag eigenlijk al 83 jaar wordt. In de wondere wereld van Abubakari de Vries is alles mogelijk.

Advertenties

5 reacties op The Life & Times of Abubakari Nwankwo Jari Rembo Rembo Jello Gerrit Dekzeil de Vries

  1. sonofrikus zegt:

    Ik ben van mening dat de satekroketten wel een erg belangrijke plaats innemen in het, toegegeven, erg wonderlijke levensverhaal van abubakari. En dat, en dat zeg ik als iemand die abubakari op momenten van dichtbij heeft mogen meemaken, de frikandellen met mayonaise er wel bekaaid vanaf komen.

  2. Ik kan sonofrikus hier wel gelijk geven, maar dat doe ik niet, want dan blijf ik natuurlijk bezig. Ik zal tzt wel eens vertellen hoe het met frikandellen met mayonaise zit. En hoe we bijna het leven lieten dankzij deze legendarische hit (ook al een cover) van de Agressieve Homo’s afsplitsing Zatte Tinus en Natte Bertus.

  3. Pingback: Abubakari de Vries ontmaskerd als de man achter de persoonscultus van Kim Jong il | Abubakari de Vries' Blog

  4. Anoniem zegt:

    Dat van die Space Shuttle geloof ik niet, dat kan volgens mij nooit niet.
    Verder wil ik je wel ontzettend bedanken voor alle prachtige muziek die jij ons nietige mensen hebt geboden, het leven was een stuk saaier geweest zonder jouw gewaagde muziek strapatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s