Boeken 2022

Vijftig boeken in 2022, al gebied de eerlijkheid mij te zeggen dat er ook twee tussen zaten die ik niet uitlas, maar dat moet ik zelf weten. Ik las ze wel, maar niet helemaal, zullen we maar zeggen.
Met een beetje geluk kun je op het plaatje drukken en het zo wat groter aanschouwen.

Twee boeken van het jaar dit jaar, ik dacht doe eens gek.
Uit het juryrapport:

Wat it is om bang te wêsen – Sipke de Schiffart
Tien korte verhalen die zich afspelen op het Friese platteland. In deze verhalen spelen depressie, eenzaamheid, angst, misantropie, seks en onbehouwen reacties een grote rol. Dood en zelfmoord komen vaak voorbij zonder dat het een zwaar of deprimerend boek is, de Schiffart beschikt over een fijne portie zwarte humor. Het verlangen naar liefde en alles wat daarbij mis gaat wordt in een aantal zeer wonderlijke en prachtige verhalen beschreven. Gewetenloze mannen die in staat zijn tot rare dingen, een man die op een dating site een vrouw uit duizenden vindt die haar nickname vervolgens eer aan doet, wraak na een avondje politieke discussie, de Schiffart is een Friese Carver, maar bij de Schiffart loopt het vaak ongelooflijk uit de klauw.
Zijn roman uit 2020 las ik vorig jaar, ook een prachtig boek, deze 10 korte verhalen vond ik zelfs nog beter. Hopelijk is ie druk bezig met schrijven want ik heb er een favoriete schrijver bij!

Sing Backwards and Weep – Mark Lanegan
Sodeju, wat een boek! Ruw, goor, gemeen en nietsontziend. Mark Lanegan schrijft over zijn jeugd waarin hij al vlot aan de drank en drugs raakt, zijn jaren bij Screaming Trees waar hij nooit echt tevreden was en waar hij op voet van oorlog stond met één van zijn bandgenoten. Hij is hard voor zichzelf, heeft een vrij lage eigendunk, maar ook voor heel veel mensen om hem heen.
Ondertussen raakt hij steeds zwaarder verslaafd aan de heroïne. Hij beschrijft de dagelijkse struggle, zeker als ie op tour is is het een hele strijd om elke dag te scoren om niet ziek te worden.

Maar ook zijn manier van leven als ie niet aan het touren is. Dealen, stelen, bedonderen om aan dope te komen. Tegen het eind van het boek (eind jaren 90) is ie dakloos, wordt ie gezocht door politie en door dealers die hij bestolen heeft, is ie lichamelijk volledig op, zijn armen liggen open van alle infecties.

Daarnaast veel verhalen over mensen uit de muziekbizz, concerten of optredens waarbij hij ziek of zwaar onder innvloed was, zijn band met Kurt Cobain en met Layne Staley, de hulp die Courtney Love hem geboden heeft, zijn haat jegens Liam Gallagher van Oasis en nog een enorme lading bizarre voorvallen en avonturen.

En dan te bedenken dat deze eeuw nog onbesproken blijft. En ook zal blijven aangezien Lanegan een maand geleden overleden is. Tenzij dat in een ander boek ter sprake komt. Ik ga in elk geval a Devil in a Coma nog lezen, over zijn strijd met corona waardoor hij ook bijna het hoekje om ging.

Maar wow, wat een boek was dit zeg.

En ook Gutmouth valt in de prijzen. Welke prijs weet ik niet, maar ik wilde hem toch graag nog even memoreren:

Een boek uit de New Bizarro Author series en ultra bizar is het. In een universum wat ljjkt op dat van Bojack Horseman, maar dan de nachtmerrie versie. Met inktvissen als gevangenisbewaarders en een menselijke rat als beste vriend, drugs waardoor pijn lekker gaat voelen, waarin mensen en dieren de vreemdste mutaties aan hun lichamen hebben, een vrouw verandert is in een fiets en waarin Mega-Corp regeert, een nietsontziende multi national die strenge regels op bloederige en bizarre wijze handhaaft, is Dedmon een werknemer voor Mega-Corp, hij spoort personen op die zich niet aan de regels houden en heeft een mutatie, een grote gulzige bek onder zijn navel.
Het begon met een klein bultje…

Zijn vriendin, een cyber hoer met 1 been en 3 borsten, raakt iets te opgewonden van die mutatie en dat is het begin van veel ellende voor Dedmon, bijnaam Gut vanwege zijn Gutmouth. Veel weirder en soms ook goorder en bruter ga je het niet gauw krijgen, geweldig bizar verhaal. Enige nadeel is dat het vrij kort is. Voor de rest een fijne trip in een bijzonder universum.

En 2023 begin ik met

Over abubakaridevries

Misantropisch regenwoudbewoner
Dit bericht werd geplaatst in Abubakari de Vries vertelt & fantaseert & schrijft. Bookmark de permalink .

Een reactie op Boeken 2022

  1. Peer zegt:

    Abu z’n boekenkeus doet mij ietwat denken aan een Chat Pile vs Fever Witch

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.