Brazilië-Nederland en Uruguay-Nederland (mundialito 1980/81)

Ook in de jaren 80 maakte Nederland al eens een Zuid Amerikaanse trip. Destijds in het kader van de Mundialito (of “het mini wk”) in Uruguay. Een toernooi gehouden ter ere van het 50 jarig bestaan van het WK Voetbal. Nederland kreeg een plekje tussen de uitgenodigde wereldkampioenen omdat Engeland afzegde. Net als twee jaar eerder voor het WK in Argentinië was er de oproep tot boycot omdat ook Uruguay in die dagen een dictatuur was waar men het net als in Argentinië niet zo nauw nam met de mensenrechten. Oranje ging wel, de enige boycot was de persboycot. Dat omdat de spelers zich ergerden aan de kritiek op de bondscoach van destijds, de uiterst aimabele Jan Zwartkruis.
Het toernooi werd geen groot succes voor Oranje. Met een selectie waarvan het in de eredivisie op dat moment ongenaakbare AZ’67 hofleverancier was (Ajax’ beste spelers waren in die periode talentvol maar vooral -te- jong, er stond dan ook geen enkele Ajacied op het veld tijdens dit toernooi) verloor Oranje op 30 december 1980 zijn eerste wedstrijd met 2-0 van Uruguay. Een paar dagen later won Uruguay ook zijn tweede wedstrijd (van Italië, ook met 2-0) en daardoor ging Nederland-Italië nog slechts om de eer. Want er deden maar 6 landen mee en de nummers 1 van beide poules van drie speelden de finale. Op 6 januari eindigde Nederland-Italië voor slechts 15.000 toeschouwers in Estadio Centenario in Montevideo in 1-1. Voor Nederland zat de Mundialito er daarmee dus op. Het toernooi werd uiteindelijk door gastland Uruguay gewonnen. In de finale versloegen ze Brazilië met 2-1.

30-12-1980 Uruguay-Nederland (2-0) 2-0
31′ 1-0 Ramos   45′ 2-0 Victorino
Toeschouwers: 65.000 (Estadio Centenario in Montevideo)
Opstelling: Doesburg (PSV); Wijnstekers(Fey), Spelbos(AZ’67) (46′ Valke PSV), Brandts(PSV), Hovenkamp(AZ’67); Willy van der Kerkhof (PSV), Jol (FC Twente), Peters(c) AZ’67), René van der Kerkhof (PSV) (30′ van Mierlo, Willem II), Kist (AZ’67) en Vermeulen (Fey)

6-1-1981 Nederland-Italië 1-1
7′ 0-1 Ancelotti  15′ 1-1 Peters
Toeschouwers: 15.000 (Estadio Centenario in Montevideo)

Opstelling: Doesburg (PSV); Wijnstekers(Fey), Valke (PSV), Brandts(PSV), Hovenkamp(AZ’67); Willy van der Kerkhof (PSV), Jol (FC Twente), Peters(c) AZ’67), Arntz (AZ’67) (59′ Metgod AZ’67) René van der Kerkhof (PSV) (77′ Tol , AZ’67)  en Vermeulen (Fey)

Over abubakaridevries

Misantropisch regenwoudbewoner
Dit bericht werd geplaatst in Voetbal. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.