De Vara Gids

Vanne week zat ik te mopperkonten op RTL 4. Omdat die vreselijke kutzender onaangekondigd een week eerder met de serie Game of Thrones was begonnen dan dat er in de Vara Gids vermeld staat. (En in alle andere gidsen, heb ik even uit laten zoeken door onderzoeksburo Gladjakker & Snortneus). Waarom in godskristusjezusnaam een week eerder dan overal is aangekondigd opeens beginnen zodat vrijwel iedereen de eerste aflevering mist? Wat voor in ruitjespak gestoken homo met baard en zwarte bril bedenkt dat? Godverdomme!

Gaat er ook nog iemand zitten zeuren over de Vara Gids en waarom ik nog steeds een TV Gids heb en dat dat schijnbaar heel niet modern is (alsof mij dat wat kan schelen wat modern is. Niet modern doen, let maar op, die trend zet ik al jaren en het zal niet lang duren dan is niet modern doen in de mode. Geen idee ik wat ik dán moet).

Dat schreeuwde om een antwoord. Hoewel er ook best het één en ander op de Vara Gids aan te merken valt, maar dat is omdat ik overal wel wat over te zeiken heb natuurlijk, hetgeen dan weer niet wegneemt dat ik in 100% van de gevallen wel gelijk heb als ik ergens over mopper, zeur en zanik.
Al sinds ik klein ben hebben wij de Vara Gids. Rood nest, rode gids. Dat rode is er tegenwoordig dan wat vanaf, DirkJan mag dan in een andere gids staan, maar dan nog.

“Dat er uberhaupt nog mensen onder de pensioengerechtigde leeftijd zijn met een TV-gids”.
(Ik zeg er even bij dat het van mijn voetbalforumaartsrivaal komt, die op elke drol die ik leg wel wat te piepen heeft. Andersom laat ik ook zelden een gelegenheid voorbij gaan, dolle pret dus.
Zelf is ie voor PSV en zit hij dagelijks tot aan zijn oksel in de reet van Mark van Bommel, om even aan te geven met wat voor volk ik soms te maken krijg. Moet ie allemaal zelf weten, maar we gaan niet de Vara Gids af lopen zeiken. Want dat gebeurde hier dus min en/of meer. IJskoud. En aangezien het hier toch alweer dagenlang alleen maar over dat stomme voetbal gaat hier integraal mijn reaxi):

Maar nou moet jij eens even goed luisteren mannetje. De Vara Gids is heel geen TV gids. In de Vara Gids staan oa geruchtmakende verhalen, zoals laatst nog de grappige reportage van Marcel van Roosmalen over Adriaan (die van Bassie ja) en ook gratis en als bonus korte verhalen en andere uiteenzettingen van Herman Brusselmans. Verders natuurlijk de meer dan hilarische reeks Buis & Haard waar (semi) BN’ers hun tv gedrag bespreken (deze week Vitesse keeper Piet Velthuizen die onthult dat kinderboek de Griezelbus van Paul van Loon zijn favoriete boek is wat Marcel van Roosmalen niet wilde geloven waarop Piet Velthuizen boos werd op Marcel van Roosmalen)…
http://www.hardgras.nl/Artikel-pagina/226851/Griezelbus.htm

En natuurlijk de sportcolumn van Paul Onkenhout, de muziekcolumn van Mart Smeets (die rare gekke lekker maffe Mart Smeets) en zo staan er nog wel een zwikje columns in die bij tijd & wijle best grappig & gezond zijn, verder destilleer ik mijn tv tips één voor één uit de Vara Gids, van Omroep Maxim tot Breaking Bad en van Walter Duts tot Boardwalk Empire tot True Blood en Pushing Daisies en the Killing toe, ik blader de gids door, time de DVD recorder en ga weer verder lezen in één van de nog veel meer retegave artikelen in de onvolprezen Vara Gids, want tussen al die coole columns en prachtige verhalen en goede achtergondstorys en wat dies meer zij, de spraakmakende interviews, de -immer veel te beperkte, want ware topper in de Vara Gids- ingezonden brievenrubriek,  tussen al dat moois staan ook nog eens alle programma’s vermeld, inclusief tijdstippen van aanvang en afloop. Dat cheap fuckers zoals jij liever de hele dag op teletext kijken of al die zooi op internet op gaan zoeken met de indruk dat ze dan modern bezig zijn… Tsja, daar hebben de echte cool guys (zoals ik, Peppi & Kokki, Rembo & Rembo, Frank & Ronald de Boer, Gerrit Dekzeil en Dieuwertje Blok) natuurlijk schijt aan. En medelijden mee.

En dan zwijg ik hier nog over de Primadeluxe Friteuse die ik ooit
heb gewonnen met de prijspuzzel in de Vara Gids. Menig satékroket in gebakken en vele goudgele frieten uit omhoog gehaald om ze daarna, met Zaanse Mayonaise uit de tube er bij, te verorberen. Een pronkstuk op frituurgebied. Dankzij… de Vara Gids, jawél en inderdaad.

Enige nadeel is het constante Matthijs van Nieuwkerk gepijp. Dat vind ik persoonlijk nogal een joker, maar bij de Vara is hij God, Jezus en de heilige maagd Matthijs in één. En de paus op de koop toe. Maar goed, het zal wel zijn omdat die plastic tas hun kijkcijferkanon is.
Oh ja, ze hebben ook een tijdje extreem veel Ali B. in de Gids gezet. Maar de daarvoor verantwoordelijke Vara Gidser is inmiddels al een tijdje niet meer gesignaleerd, schijnt van de aardbodem verdwenen te zijn, ik ontken elke betrokkenheid.

Mijn/onze Gids in TV land (waarin ook gewoon elke week staat welke band er zaterdagnacht op de WDR in Rockpalast komt!!!) sinds ik klein was en er
nog posters van Mud, Boney M, Spooky & Sue, ABBA, Golden Earrings of een
poster (in 4 delen!!) van Pipo in stond. Zelfs de Vara Gidsen van als je op
vakantie bent gooi je niet bij het oud papier zonder ze eerst door te bladeren
en de vele fijne artikelen te lezen. Heb ik vroeg bezoek en moet ik de kinders
nog eem op bed brengen dan vind ik mijn gast bij terugkeer steevast terug met zijn neus diep in de Vara Gids. Bij de Olympische Spelen elke dag een kort stukje Mart Smeets waarin alle malle gekke Mart clichés voorbij kwamen en je dus niet afhankelijk was van de Telegraaflezende Mart Smeets bashing frusto’s om even lekker & gezond om Mart Smeets te kunnen lachen.
Met de Vara Gids heb je namelijk gewoon the real thing als het om de rare teksten van Mart Smeets gaat. Niemand kan Mart Smeets tenslotte beter na doen dan Mart Smeets zelf.

Maar hoe kun jij dat ook weten. Met je Mikro Gids mentaliteit. Zo’n zwart/wit gids op kabouterformaat voor van die katholieke Brabo’s voor wie de hele wereld zwart wit is.

Mail anders je adres effe, stuur ik je 4 gratis Vara Gidsen toe. Ik
weet dat je nogal een autist bent die vast zit aan zijn meninkjes als stront aan
een geribbelde zool, maar in dit geval ga zelfs jij (jubelend van vreugde)
toegeven “Abubakari, fijne vriend, je had gelijk. De Vara Gids is meer dan een
TV Gids, het is een tijdschrift waar ook nog in staat wat er op TV komt. Bedankt
(snif)!”.

Zoals je nooit banaan tegen een Chiquita zegt, zo zeg je ook geen TV gids tegen de Vara Gids.

Maar goed. Wat was er nou precies mis met in de Vara Gids kijken wat er op TV komt? En hoe/waar zou ik dat anders of beter kunnen en/of moeten doen?
Ik leef zonder mobieltje, ei pet, tattoos, tabletjes en meer van die overbodige opgedrongen rotzooi, maar nooit zonder Vara Gids. Een venster op de wereld namelijk. Ik kijk meer Vara Gids dan dat ik TV kijk. Zelfs. En actually.

Over abubakaridevries

Misantropisch regenwoudbewoner
Dit bericht werd geplaatst in Abubakari de Vries vertelt & fantaseert & schrijft, Tillevisie en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op De Vara Gids

 1. Fabian zegt:

  Ik lees de Veronica-gids. Dat is jong en wild haha. Mijn opa en oma hadden de Vara gids, maar die zijn al 16 jaar overleden en sindsdien dat blaadje nooit meer aangeraakt. Voor informatie over irritante series als Flying Doctors interessant, maar het blaadje was niet echt mijn ding. Maar goed, ik maak ook gebruik van een gids om te kijken wat er op tv komt. Het zijn gewoon PSV-aanhangers die daar raar over doen, maar daar zijn het PSV-aanhangers voor. Overigens stond in de Veronica-gids ook niet vermeld dat The Game of Thrones al zou beginnen. Het ligt gewoon aan RTL. Boutzender…

  • Klopt, ik heb het laten onderzoeken. Ik roep namelijk vanalles, maar wel alles is van A tot Z onder gebout. (Ofzo).

   Flying Doctors zal wel uit de tijd zijn van dat de Vara Gids het Vara TV Magazine heette. Zwarte periode in de Vara geschiedenis. Echte Varanen zijn de Vara Gids trouwens ook in die tijd de Vara Gids blijven noemen. “Vara TV Magazine” mijn puisterige niet afgeveegde dikke reet. Namelijk.

 2. Sonofrikus zegt:

  Goddomme ja, ooit eens 4 gratis VARA gidsen toegestuurd gekregen van Abu. Wat een leesplezier. In die tijd liep je nog niet de kans om bijvoorbeeld Ali, Baas of andere kut B’s op de cover tegen te komen.
  Daarenboven: Ten tijde van de reunietournee van KISS met leden van het eerste uur Peter Criss en de gitaargod der gitaargoden Ace Frehley in full gear en in geschminkte staat, heb ik een fantastisch KISS artikel van Abu gekregen. Natuurlijk afkomstig uit de VARA gids. Dit artikel als een kleine schat in mijn solo LP van Gene Simmons gestoken (OK de een na slechtste van de 4). Als ik mijn jaarlijkse KISS manie heb, en alle KISS platen, inclusief de slechte even draai, lees ik dit artikel elke keer met veel plezier weer even door. Dus ook wat mij betreft: Geen slecht woord over de VARA gids.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.