Nederland – Hongarije

Na twee mislukte kwalificaties waardoor het WK 82 en het EK 84 aan de Oranje neus voorbij ging trapte Oranje de kwalificatie voor het WK 86 af in de Kuip tegen Hongarije. Mijn voetbaltrainer had kaarten en ik kon mee. Dus stond ik die avond achter de goal in de Kuip naar de valse start van Oranje te kijken. Wim Kieft kopte Oranje na 19 minuten nog naar een 1-0 voorsprong, maar toen de veel beter voetballende Hongaren op drift raakten en Oranje vooral foute passes verzond werd de score via Esterhazy en Detari  omgebogen naar 1-2. Het betekende het einde van het bondscoachschap van Kees Rijvers. 
Wim Kieft kopt na 19 minuten de 1-0 binnen

Ik kan mij nog herinneren dat er in ons vak een korte maar heftige vechtpartij ontstond tussen wat Feyenoorders en iemand die een Ajax sjaaltje om had. En dat ik blij was dat ik geen Ajax spullen bij mij had.
Ik weet ook nog dat de terugreis van Rotterdam naar Dokkum niet een vrolijke was. Onze chauffeur had zwaar de hel in en wij zwegen beleefd. Later kwam ik er achter dat ik die avond ook getuige bleek te zijn geweest van het eerste optreden ooit van Jozsef Kiprich in de Kuip.
17 oktober 1984 Nederland-Hongarije (1-1) 1-2
19’1-0 Kieft   25′ 1-1 Detari   55′ 1-2 Esterhazy 87′ Varga mist een penalty (over)

Een paar maanden later zagen we Oranje in de Meer met 0-1 achter komen tegen Cyprus. Onze trainer/chauffeur vloekte en zei NOOIT WEER naar dat klote NLs elftal te gaan. De terugreis verliep echter wel vrolijk, want wakker geworden plette Oranje Cyprus uiteindelijk met 7-1.

Enig gestuntel en puntverlies later moest Oranje ook zijn laatste wedstrijd in de kwalificatie weer tegen de Hongaren. Die waren reeds geplaatst, Oranje moest winnen om een play off tegen de Belgen af te dwingen. Niemand gaf een cent voor de kansen van Oranje, Hongarije was simpelweg een maatje te groot. Het werd de avond van Rob de Wit. Hij viel in, kwam, stifte de 0-1 binnen en overwon. Mexico was opeens weer binnen bereik!

Het werd een deceptie die een passend slotakkoord vormde voor 3 mislukte kwalificaties op rij. In Brussel liet Wim Kieft zich door de Toivonen van België, Franky Vercauteren, provoceren waardoor Oranje al binnen een paar minuten met 10 man stond. En met 1-0 verloor. In de Kuip werd de schade via Peter Houtman en Rob de Wit hersteld en leek Don Leo Oranje alsnog naar Mexico te loodsen. Het ging in de 85ste minuut nog mis. Georges Grün kopte raak op aangeven van Eric Gerets en weg was het WK in Mexico. Sinds die uitschakeling in 1985 ging het nog maar één keer mis in de kwalificatie. Onder van Gaal in 2001 waardoor Oranje het WK 2002 in Korea & Japan miste. Een deel van de uitgeschakelden werden twee jaar later Europees Kampioen. Drie jaar daarvoor was het voor spelers als Rijkaard, Gullit en van Basten nog net niet. 

Niet het sterke Hongarije maar België werd op het WK’86 trouwens één van de sensaties. Het schakelde oa Rusland en Spanje uit, vooral het duel tegen Rusland was een wedstrijd om je vingers bij af te likken. De Russen hadden in de poule de in Mexico zwaar tegenvallende Hongaren met 6-0 opgerold. Het Russische team bestond uit veel spelers van het op dat moment zeer sterke Dynamo Kiev en gold als gevaarlijke outsider voor de wereldtitel. De Belgen wonnen echter verrassend met 4-3 in een fantastische wedstrijd. Pas toen Diego Maradona op hun pad kwam was het over & sluiten voor de Belgen. Maar dat was wel pas in de halve finale. De Belgen streden uiteindelijk tegen Frankrijk om de derde plaats, er werd met 4-2 verloren, maar dat mocht de Belgenpret niet drukken.

Over abubakaridevries

Misantropisch regenwoudbewoner
Dit bericht werd geplaatst in Voetbal. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.