Recensie VENTOUX – Bert Wagendorp

39722.300Ventoux is een door Bert Wagendorp tot roman bewerkt filmscript over fietsen en vriendschap. Hoofdpersoon en verteller heet Bart en zijn vrienden zijn David, André, Joost en Peter.
En later komt daar een beeldschone meid bij, Laura. Ze zijn allemaal verliefd op Laura, maar die valt vooral voor de dichter van het stel, Peter.
Het boek vertelt in eerste instantie vooral over het ontstaan van de vriendschap en gaat terug naar de mid 70’s en vroege 80’s. Gedeelde passie is wielrennen. En Laura.
Ze vormen een zeer hecht groepje vrienden, maar een noodlottige gebeurtenis tijdens beklimming (of beter gezegd: afdaling) van de Mont Ventoux splijt de groep. Laura verdwijnt en ze zien haar niet meer terug.

Dertig jaar later neemt Laura het intiatief om bij elkaar te komen. Wat is er gebeurd op de Mont Ventoux cq wat was de aanleiding, wat speelde er echt…
De vrienden ontmoeten elkaar weer, gaan weer naar Frankrijk om de Mont Ventoux opnieuw te beklimmen, om Laura terug te zien en om het drama van 1982 definitief te verwerken.
De één is een van plagiaat beschuldigde wetenschapper, de ander een misdaadjournalist, eentje is een cokedealer voor tout Nederland geworden. En eentje is in hun geboorteplaats gebleven en heeft een reisburo. En eigenlijk willen ze allemaal iets anders in hun resterende tijd van leven.

Een vlotte vertelling over vriendschap en liefde voor de fiets. Het boek las als een afdaling, bijna 300 pagina’s tempo, ik heb me er geen moment mee verveeld en las het in no time uit. Ouder worden, terug kijken, jaloezie, één vrouw, vier vrienden, een helende tocht en manipulatie.  Met humor verteld met hier wat dramatiek en daar een traan. Een mooi verhaal.
En… Café Annie en Wim (een begrip in Groningen) komt er ook -zijdelings, maar toch- in voor!

Over abubakaridevries

Misantropisch regenwoudbewoner
Dit bericht werd geplaatst in Boeken en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.