Boek gelezen: GIFSLA-JAN WOLKERS

Op weg naar Ty Segall zat er een boekverkoper op de achterbank. Die tipte mij naar aanleiding van Schurkenbloed (boek van het jaar gekozen door de bond van Abubakaries) “Al die tijd de Duivel” van Donald Ray Pollock.
“Een getormenteerde oorlogsveteraan, een echtpaar dat moordend rondtrekt en een smeerlap van een predikant. En te midden van deze personages, in een godvergeten Ohio, zwerft Arvin rond, een weeskind dat opgroeit tot een goedhartige maar gewelddadige man die geleerd heeft voor zichzelf op te komen”.
Dat boek kocht Sinterklaas vorige week al voor me zag ik toen ik hem bij voormalig Scholtens Wristers in de Biepstraat in Groningen spotte.
Ik deelde ook mijn enthousiasme over mijn Wolkers debuut, “de perzik der onsterfelijkheid” en kreeg als tip Gifsla.
En ik ben dan verrotte eigenwijs, tips sla ik niet in de wind. Hetgeen dan weer een erg rare uitdrukking is
.

2403Zo geweldig als Perzik… vond ik Gifsla niet, maar veel scheelde het eigenlijk ook niet, ik vond het weer een erg mooi Wolkers boek. Vol Wolkerse liefde en vol Wolkerse zinnen.

Het gaat over een misdaadschrijver die de laatste dagen van het jaar op een eiland doorbrengt. Zijn dochter (lesbisch en net besodemieterd door haar vriendin) vergezelt hem op de dagen voor oudejaarsavond en de onhandige manier waarop de oude schrijver en vader zijn liefde voor zijn dochter uit is geweldig geschreven.
Ook is er nog zijn jonge vriendin (een winkelmeisje van 20), die op 30 december voor hem kookt, wonderstamppot, zuurkool uit een pakje waar je water bij moet doen.
Eten is sowieso een belangrijk bestanddeel in dit boek, de schrijver schranst (en zuipt trouwens ook) er flink op los.

De schrijver is bezig aan een misdaadroman, waarschijnlijk het bizarste misdaadverhaal ooit geschreven. Over een vogelspotter die door zijn verrekijker een paar blote billen boven het riet uit ziet steken. Op onderzoek uit gaat en een beeldschoon dood meisje aantreft. De ornitholoog kan zich niet inhouden en bedrijft de liefde met het dode meisje (op tedere wijze, het blijft Wolkers, :)) en ontdoet zich vervolgens van het lijk.
Dat gaat op zeer moeizame en onhandige wijze.
Hij probeert haar in een zompig moeras te dumpen maar het lijk komt boven, waarna de ornitholoog haar weer onder water moet zien te krijgen. Hij heeft ook een hengel mee om te verbloemen dat hij een lijk dumpt en krijgt ook nog eens een kolossale vis aan de lijn. Oh ja, het meisje is vermoord door iemand die haar een zetpil met cyaankali in haar aars heeft geduwd! En de manier waarop de ornitholoog uiteindelijk de schuld in de schoenen geschoven krijgt is ook tamelijk grappig.

Een morsige stevig doorzuipende en vretende naar net gegeten vis uit blik stinkende schrijver die mijmert over zijn ex vrouw die tot zijn grote ergernis iedereen verteld dat hij zo’n gulzige schrokop is dat hij een keer een glas wat stond te weken in vuil afwaswater achterover sloeg en vroeg “wat voor soep is dit?”. Die met zijn dronken kop in een wijnkoeler waarin een bos chrysanten staan pist.
Maar die weet: Nooit in het bijzijn van je vriendin in je neus peuteren.
“Je hebt zo een nagel vol waar je in je onnozelheid naar zit te staren alsof de smaragd uit je trouwring getuimeld is”.

Terugdenkend aan wat ik net uit las schreef ik dit stukje met een grijns van oor tot oor.
Jan Wolkers, wat een superheld. Wat een schitterende schrijver. Wat een zachte lieve maar tegelijk ook ranzige schrijver. Wat een wederom geweldig boek!

Over abubakaridevries

Misantropisch regenwoudbewoner
Dit bericht werd geplaatst in Boeken en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.